Waarom hypotheek oversluiten?

Waarom hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten gaat u niet zomaar doen. Meestal heeft u hier een reden voor. Het kan zijn dat u de lage rentestanden heeft gezien en dat het daarom voor u erg gunstig uit gaat pakken als u de hypotheek nu over gaat sluiten.

Dan is de kans groot dat u hier veel voordelen uit gaat halen. Er zijn verschillende redenen/situaties waarom u er voor kunt kiezen om de hypotheek over te gaan sluiten.

We hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

  • De hypotheek oversluiten bij een verbouwing: Stel dat u een deel van uw woning wilt veranderen of u wilt een stuk aanbouwen, u kunt dan de hypotheek gaan verhogen en dit is dan uw manier van financieren.
  • De hypotheek oversluiten bij een lagere rente: U heeft groot gelijk als de rente elders laag is dat u de hypotheek over gaat sluiten. De rente moet dan wel lager liggen dan uw huidige hypotheekrente. Het kan u zo veel euro’s per jaar opleveren.
  • De hypotheek oversluiten voor een andere hypotheekvorm: Uw situatie kan veranderen, waardoor u een andere hypotheekvorm wilt kiezen. Het kan zijn dat u dan de spaarhypotheek om wilt zetten in een beleggingshypotheek, ook andersom is natuurlijk een mogelijkheid.
  • De hypotheek oversluiten voor consumptieve bestedingen: U kunt de overwaarde van uw huis gebruiken voor consumptieve bestedingen als u de hypotheek over laat sluiten, dit is een persoonlijke keuze.
  • De hypotheek oversluiten voor meer rentezekerheid: De rentetermijn van de hypotheek kan vast staan, maar als deze bijna aan het einde is dan kunt u er bang voor zijn dat de rente gaat stijgen. U kunt dan de hypotheek over gaan sluiten zodat u in ieder geval een lage rente blijft houden.
  • De hypotheek over laten sluiten voor lagere maandlasten: De kosten per maand gaan omlaag als de rente lager is, daarom kunnen de maandlasten voor u een stuk lager uit gaan vallen als u de hypotheek over laat sluiten naar een andere geldverstrekker met lagere rentestanden.

Oversluiten wel doen of niet?

De keuze of dat u de hypotheek over gaat laten sluiten hangt van een aantal factoren af. Als u een duidelijke reden heeft dan kunt u deze keuze natuurlijk maken. Daarnaast dient u er wel goed naar te kijken hoeveel rente u nu gaat betalen en u dient te kijken hoeveel geld het u op gaat leveren.

Als het maar 5 euro in de maand scheelt dan kunt u denken, dat is voor mijn geen optie, maar als het nu tientallen euro’s in de maand kan schelen dan kan dit per jaar al oplopen tot een hoog bedrag en is de keuze om een hypotheek over te sluiten natuurlijk een goede keuze.