Waar moet je rekening mee houden als je een hypotheek hebt en zakelijk wilt leasen

Als je momenteel een auto hebt die je least, kan dit eventueel gevolgen hebben voor een hypotheek waarvoor je in aanmerking komt. Om te beginnen moet je een onderscheid maken tussen een woonlease en een zakelijke lease. Als het om zakelijke lease gaat, maak je onderscheid tussen een zakelijke leaseauto die via je werkgever wordt verkregen en een zakelijke leaseauto die via ZZP wordt verkregen. Lees meer over waar je rekening mee moet houden bij een hypotheek en een zakelijke lease. 

Heeft mijn autolease bij een particulier bedrijf gevolgen voor mijn hypotheek?

Als je een private leaseauto regelt via een leasemaatschappij, heeft dat aanzienlijke gevolgen voor het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen. Dit komt doordat de Stichting BKR een registratie heeft gekregen voor 65% van de totale waarde van je leasecontract. De maandelijkse kosten die je volgens de bank aan kunt, worden met 2% van dit totaalbedrag verminderd voordat ze aan je worden gegeven. Het lijkt misschien niet veel, maar dit soort kleine dingen tellen snel op.

Een auto gefinancierd via private lease en een hypotheek

Je naam staat op het huurcontract van een particuliere woning, wat aangeeft dat je verantwoordelijk bent voor het doen van huurbetalingen. Dit is iets wat geregistreerd is bij het BKR. In het geval dat je van plan bent een aanvraag voor een hypotheek in te dienen, zal de hypotheekverstrekker in eerste instantie naar het BKR kijken. Je zult een huis kunnen kopen met een kleiner leenbedrag vanwege het feit dat je al vastgestelde financiële verantwoordelijkheden hebt. Als je erover denkt om een auto te krijgen via private lease, moet je dit aspect goed overwegen. Het feit dat dit contract zo’n belangrijk nadeel heeft, is iets dat sommige leasemaatschappijen gewoon “vergeten” te vermelden.

Voor jezelf werken, in een leaseauto rijden voor je werk en een hypotheek hebben

Wil je, omdat je als zelfstandige werkt, een auto krijgen via een zakelijk leasecontract? Dan kan een zakelijke lease een uitstekende keuze zijn. Hierdoor hoef je niet in één keer een aanzienlijke financiële verplichting aan te gaan. Een ander voordeel is dat de auto die je voor je bedrijf least niet geregistreerd hoeft te worden bij BKR. Dit kantoor houdt zich uitsluitend bezig met leningen aan consumenten. Het feit dat je een leaseauto voor je bedrijf hebt, heeft geen invloed op je mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Vaak worden jaargegevens gevraagd en ook dan komt de leaseauto voor zakelijke doeleinden ter sprake.