Tweede hypotheek

Tweede hypotheek nemen





In Nederland bestaat de mogelijkheid om naast een bestaande hypotheek ook nog een tweede hypotheek aan te gaan die betrekking heeft op hetzelfde onderpand. Over het algemeen wordt hiervoor de overwaarde van de woning gebruikt. In totaal zal er een hypotheekschuld worden aangegaan die hoger is dan de executiewaarde van het huis.

De tweede hypotheek moet los gezien worden van de reguliere hypotheek en kan dus ook een andere hypotheekvorm hebben en tevens kan deze tweede hypotheek worden aangegaan bij een andere hypotheekverstrekker.

Over het algemeen zal een nieuwe hypotheekverstrekker u geen tweede hypotheek verschaffen. De hypotheekverstrekker die u de eerste hypotheek heeft verleend zal voorrang genieten als er ooit sprake is van betalingsproblemen.

Indien er een fors hogere rente wordt betaald dan zal een tweede hypotheekverstrekker misschien toch tot de mogelijkheden behoren. Als de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het renoveren of onderhouden van de woning dan is de hypotheekrente aftrekbaar van de belasting. In alle andere gevallen is dit niet mogelijk en wordt er gesproken van een krediethypotheek.

Een tweede hypotheek is een van de meest voordelige en flexibele manieren voor het financieren van groot onderhoud of verbouwingswerkzaamheden aan de woning. Deze hypotheekvorm heeft veel populariteit gekregen, doordat zelf kan worden bepaald of geld wordt opgenomen en wanneer wordt afgelost.

Een taxatierapport of WOZ-beschikking van de gemeente is een vereiste bij het afsluiten van een tweede hypotheek. De waardestijging dan wel de executiewaarde na verbouwing of onderhoud van de woning moet vervolgens worden opgenomen in het taxatierapport.

De tweede hypotheek wordt in deze gevallen niet gelijk uitbetaald maar geïnvesteerd in een bouwdepot. Nadat alle relevante facturen zijn aangeleverd bij de hypotheekverstrekker zal er worden overgegaan tot uitbetaling.

Een persoonlijke lening is veel duurder dan een tweede hypotheek





Binnen een afgesproken kredietbreedte kunnen al afgeloste bedragen opnieuw worden opgenomen bij een tweede hypotheek. De hypotheekrente van de tweede hypotheek is fiscaal aftrekbaar, mits de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het onderhouden of renoveren van de woning.

Er zullen net als bij het afsluiten van de eerste hypotheek ook bij de tweede hypotheek weer notariskosten en afsluitkosten moeten worden betaald. De overwaarde van de woning zal moeten worden aangetoond om in aanmerking te komen voor een tweede hypotheek.

Dit zal moeten gebeuren via een taxatierapport of WOZ-beschikking. Het opnemen van kleine bedragen is bij een tweede hypotheek niet aan te raden vanwege de hoge extra kosten.