Stappen voor het oversluiten van je hypotheek

Wanneer je zou willen oversluiten van hypotheek zijn er een paar belangrijke stappen waar je rekening mee moet houden. Vaak denkt men namelijk dat een oversluit hypotheek een stuk goedkoper is, maar dat is niet altijd zo. Heb je bijvoorbeeld een startershypotheek, dan komen er misschien weer andere factoren bij kijken dan wanneer je een ander soort hypotheek hebt afgesloten bij je bank. Je moet vooral niet vergeten dat het oversluiten van een hypotheek niet kosteloos zal zijn. Hier kan bijvoorbeeld een boeterente bijkomen, maar als je een overstap gaat maken wanneer je rentevaste periode is afgelopen dan hoef je geen boeterente te betalen. Voordat je hier naar gaat kijken kan je zelf al wat onderzoek gaan doen, welke banken of hypotheekverstrekkers zijn het goedkoopst? Wanneer loopt je rente periode af? Het kan soms dan pas over een jaar bijvoorbeeld echt verschil uitmaken. Loop niet te hard van stapel en doe rustig onderzoek voordat je iets nieuws afsluit. 

Controleer de hypotheek rentes

Voordat je de overstap gaat maken naar een andere hypotheek verstrekker, is het ook goed om de hypotheek rentes in de gaten te houden. Is die namelijk echt voordeliger bij een andere bank, en krijg je uiteindelijk wel voordeel eruit? Bekijk ook of een andere vorm van een hypotheek voordeliger is bij de andere hypotheekverstrekker, die kan je namelijk sowieso aanpassen wanneer je gaat oversluiten. Wanneer je met je hypotheekadviseur in gesprek gaat, zorg dan ook voor dat hij eerlijk is over de hypotheekrentes, misschien ziet hij iets met de economie gebeuren waar jij (nog) geen zicht op hebt, en waar hij jou bij zou kunnen helpen. Je hypotheekadviseur hoopt natuurlijk ook dat jij bij zijn bank blijft, misschien heeft ie wel iets leuks aan te bieden! 

Hoe kan ik oversluiten? 

Neem in eerste instantie contact op met je hypotheekadviseur als je zou willen oversluiten. Het is namelijk verstandig om te laten berekenen of oversluiten zinvol is. Vragen die hierbij een rol zouden kunnen spelen zijn: verdien je je boeterente terug door lagere netto maandlasten? Is rentemiddeling een alternatief? Of biedt een andere geldverstrekker een lagere rente voor jou? Kijk dan daarna samen met je hypotheekadviseur wat het verstandigst is om te doen.