Spaarhypotheek

Spaarhypotheek 

De spaarhypotheek is een bekende en favoriete hypotheek vorm die op dit moment veelvuldig wordt afgesloten. Met behulp van de hypotheek is een steeds grotere groep mensen in staat om een eigen huis te financieren.

Een eigen huis kost nu eenmaal veel geld. Banken en hypotheekverstrekkers spelen daar handig op in door veel verschillende hypotheekvormen te ontwikkelen. De spaarhypotheek is een van die vele hypotheken op maat. Aan de hand van dit artikel vertellen we je meer over deze hypotheek.

Hypothecaire lening en spaarrekening   

Een spaarhypotheek is een combinatie van een zogenaamde hypothecaire lening en een zogenaamde spaarverzekering. Dankzij de verzekering ben je aan het eind van de looptijd zeker van genoeg geld om af te kunnen lossen.

Hypotheekverstrekkers en banken hebben hierbij wel de voorwaarde dat zij het recht hebben op de hypotheek die op een woning wordt afgesloten. Dit soort afspraken worden vastgelegd in de hypotheekakte waardoor er voor beide partijen duidelijkheid bestaat over de aard van de hypotheek.

De maandelijkse lasten van een spaarhypotheek bestaan uit premie voor de levensverzekering en rente voor de bank.

Aflossing

De betaling van de maandelijkse lasten binnen de hypotheek vindt op twee wegen plaats, namelijk aan de hand van rente over de hoofdsom en de premies voor de spaarrekening en verzekering.

Deze rente zal de winst zijn voor de bank of hypotheekverstrekker en afhankelijk zijn van de koersen op het moment van instappen. Het opbouwen van het kapitaal zal in de jaren die volgen plaatsvinden totdat het genoeg is om gelijk te staan aan de hypotheeksom.

Dat is het moment waarop de hypotheek volledig kan worden afbetaald. Dat betekent dus ook dat je niet aflost en de hypotheeksom hetzelfde blijft en je dus ook het volledige bedrag aan rente betaalt gedurende de looptijd.

Voor- en nadelen 

Zojuist heb je kunnen lezen dat de spaarhypotheek een heel fijne en prettige hypotheek is, die makkelijk is voor de klant. Buiten het gemak waarmee je deze hypotheek afsluit en aflost kun je de kosten die je hebt ook nog eens fiscaal aftrekken.

Bovendien worden gemaakte afspraken zwart op wit in een akte opgenomen zodat je vanaf het begin af aan alle duidelijkheid en zekerheid over de hypotheek hebt die nodig is. Een nadeel aan de hypotheek is dat je wel goed op de hoogte moet zijn van allerlei technische regels op het gebied van hypotheekrenteaftrek, verzekeren en sparen.

Maar wel kunnen we met zekerheid stellen dat de spaarhypotheek niet voor niks een van de meest afgesloten hypotheken is.

Conclusie    

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over de voorwaarden van de spaarhypotheek, een vorm van hypotheken die als bijzonder prettig wordt beschouwd. Mocht je meer willen weten over deze vorm van hypotheken, dan kun je natuurlijk altijd een gesprek aanvragen bij de bank of hypotheekverstrekker.Daar kunnen ze je nog beter helpen met uitgebreide informatie, die gericht is op je eisen en wensen, gebaseerd op je persoonlijke ruimte en financiële situatie. Tevens op het wereldwijde web is informatie te vinden over diverse hypotheken, zodat de informatie ook nog eens dichterbij is en je snel een besluit kan nemen over het nemen van een hypotheek, die past bij jou situatie.