Levenhypotheek

Levenhypotheek 

Het aantal verschillende hypotheken blijft maar toenemen en dat is niet zo raar, want steeds meer mensen nemen een hypotheek om een woning van te kunnen financieren. Passende hypotheken vormen dan ook eerder regel dan uitzondering.

De basis van al die hypotheken is over het algemeen hetzelfde, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Vaak gaat het om kleine verschillen die bepalen of een hypotheek al dan niet bij iemand past. De levenhypotheek is een van die vele varianten van hypotheken en heeft veel mogelijkheden en forse voordelen te bieden.

Levensverzekering

De levenhypotheek wordt altijd afgesloten met een levensverzekering, die een vast bedrag uit zal keren als de verzekerde komt te overlijden. Het bedrag voor de hypotheek zal worden opgebouwd door middel van de premies, gedurende het lopen van deze hypotheek.

Tijdens de looptijd van de hypotheek zal er geen geld worden afgelost maar wel zul je iedere maand geld aan rente moeten betalen. Tevens betaal je iedere maand premie voor de levensverzekering en op die manier zal aan het volledige bedrag worden gewerkt. Tegen het eind van de looptijd van de hypotheek moet dit genoeg zijn om het volledige bedrag voor de hypotheek af te kunnen lossen.

Traditionele levenhypotheek

Wanneer je kiest voor de traditionele levenhypotheek kies je ook voor een spaarprogramma middels kapitaalopbouw. Dit zul je doen aan de hand van de afgesloten levensverzekering en de premie die je daar aan betaalt. Maar de hoogte van kapitaalopbouw wordt niet gegarandeerd en in veel gevallen wordt er daarom geen enkele garantie geboden.

Vaak komt het er op neer dat slechts zestig procent van de schuld kan worden afgelost, aan het eind van de looptijd. Wel is in het verleden genoeg gebleken dat er meer rendement wordt behaald dan nodig is en dat de hypotheekschuld wel volledig afgelost kan worden.

Moderne levenhypotheek

Over het algemeen biedt een moderne variant van de levenhypotheek meer flexibiliteit en kan voor veel mensen en stuk interessanter zijn. Het meest belangrijke verschil tussen de moderne en de traditionele hypotheek is dat de verzekering kan worden veranderd zodra zich een gunstigere situatie aandient.Iedere maand zal premie betaald moeten worden, waar een deel van naar kapitaalopbouw gaat en een deel naar de verzekering. De verhouding tussen beide premies zal maandelijks worden vastgesteld. Wanneer de kapitaalwaarde toeneemt zal het risico tot overlijden verder afnemen en hoef je ook minder te verzekeren aan risicokapitaal waardoor de premie voor sparen zal toenemen.

Conclusie

Wie een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit zal verschillende hypotheken tegenkomen. Goede voorbereiding en research kan je goed helpen en je remmen voordat je te snel een keuze maakt, die verkeerd blijkt te zijn.

Online is veel informatie over de meest uiteenlopende hypotheken te vinden zodat je ze ook heel gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.

Bedenk voor jezelf altijd wat je verwacht van een hypotheek en welke financiële ruimte je hebt om de hypotheek te betalen. Wanneer je een goed gevoel hebt bij een van de hypotheken, kun je overwegen om een hypotheek aan te gaan.