Kosten oversluiten hypotheek

Kosten oversluiten hypotheek

Als u een hypotheek heeft, maar u wilt deze hypotheek over laten sluiten, dan moet u denken aan een aantal kosten. Het is namelijk niet gratis om uw hypotheek over te laten sluiten, u heeft immers een contract getekend voor een bepaalde tijd en daar moet u zich aan houden.

Als u een nieuwe hypotheek af gaat sluiten, waarmee u de oude hypotheek af gaat sluiten dan zijn er een aantal kosten waar u aan moet denken. Deze kosten worden hieronder een voor een benoemd en uitgelegd, het gaat over:

–          Boeterente:

–          Afsluiten van de hypotheek;

–          Notariskosten;

–          Taxatiekosten.

Boeterente

Als u een nieuwe hypotheek gaat nemen dan moet u deze oversluiten. De huidige hypotheek wordt daarmee in een keer afgelost. Het kan zijn dat u dit gaat doen als de rentevaste periode nog niet is verlopen, dan krijgt u een boeterente.

De rente inkomsten worden namelijk mis gelopen door de geldverstrekker. De lening wordt dan tegen een hoge rente afgelost, de geldverstrekker krijgt minder rente van u omdat u een nieuwe hypotheeklening af gaat sluiten.

Afsluiten van de hypotheek

Als u een hypotheek gaat oversluiten dan moet u opnieuw kosten gaan maken. Als u een andere geldverstrekker heeft gekozen dan komen hier ook taxatie- en notatiskosten bij. De afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek horen hier ook bij. U moet daarmee rekening houden met een bedrag van 2% van de hypotheeksom.

Notariskosten

De notaristarieven zijn sinds 1999 vrij, dat houdt in dat er sprake kan zijn van speciale acties. U betaalt een vast bedrag van 675 euro + de royementskosten van 60 euro aan notariskosten.  De notariskosten kunt u ook voordat u de hypotheek over laat sluiten opvragen, zo heeft u zwart op wit staan waar dat u aan toe bent als u de hypotheek over laat sluiten.

Taxatiekosten

Bij de taxatie is er net als bij de notariskosten sprake van een samenwerkingsverband. U kunt gebruik maken van een speciale actie en dan kunt u profiteren van lage koten. Dan betaalt u namelijk maar 225 euro, u kunt hiermee 50% besparen op de taxatiekosten en dat is natuurlijk wel een groot bedrag.

U moet altijd kijken of dat het oversluiten voor u wel rendabel is. Natuurlijk komen er kosten bij kijken, maar is het voor u de moeite waard of gaat het u alleen maar kosten geven? U kunt altijd een test doen op het internet om te bekijken of dat het oversluiten van de hypotheek een zinvolle keuze is.