Hypotheekvormen

Welke hypotheekvormen zijn er?





Steeds meer hypotheekvormen zijn af te sluiten of over te sluiten. Het is niet moeilijk te verklaren, want veel mensen willen graag een eigen woning kopen. Een woning is erg duur. Maar een goede lening is een mooie oplossing.

Een hypotheek is ook een vorm van lenen. Ze wordt ook wel de hypothecaire lening genoemd. Er zijn veel banken en verstrekkers die deze lening aanbieden. Je hebt hypotheken in allerlei vormen en maten. Zo zijn er de effectenhypotheek, de lijfrentehypotheek, maar ook de groene hypotheek of de hybride hypotheek. We zullen in dit artikel enkele hypotheekvormen kort toelichten.

Annuïteitenhypotheek    

De annuïteitenhypotheek is een van de meest gekozen hypotheekvarianten. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid voordelen. De maandlasten zijn bijvoorbeeld altijd gelijk, door een goede balans tussen aflossing en rente.

Erg handig, zeker als je uitzicht hebt op een beter salaris in de toekomst. Tevens is dit een flexibele hypotheek. Zaken als oversluiten en verhuizing zijn vaak erg snel geregeld. De hypotheek is een van de oudere varianten.




Desondanks wordt ze nog vaak genoeg afgesloten, in het bijzonder door starters. Zou je meer willen weten over deze hypotheek? Laat je informeren bij een hypotheekadviseur. Die kan veel meer vertellen.

Beleggingshypotheek    

De beleggingshypotheek is een favoriete hypotheek. Dat komt voornamelijk omdat er heel veel vrijheid bij deze hypotheek is. Een bijkomend voordeel is dat je meer geld over kunt houden dan nodig is.

Middels beleggingen is het de bedoeling om het hypotheekbedrag bij elkaar te sparen. Wanneer je dit goed doet, kun je meer geld overhouden dan nodig is voor de aflossing. Het kan natuurlijk ook verkeerd aflopen.

De beleggingshypotheek kan ook verlies tot gevolg hebben. De bank wil dat risico zo klein mogelijk houden en houdt alles scherp in de gaten. De bank heeft zelf een beleggingsfonds samengesteld waar je uit kunt kiezen. Zo is de kans op verlies al een stuk kleiner.

Effectenhypotheek   

Behalve de beleggingshypotheek is er ook nog de effectenhypotheek. Deze hypotheekvorm gaat iets verder. Deze hypotheekvorm bied je nog meer vrijheid. Zo bepaal je zelf waarin je investeert en belegt. Voordeel daarvan is dat de premies lager blijven.

Tevens is de eventuele winst uit investeringen en beleggingen voor jou. Wel zijn er aan deze hypotheek meer risico’s verbonden. Door al die vrijheid is de kans op verlies namelijk erg groot. Er is minder zekerheid, omdat de controle van de bank ontbreekt. Zodoende is de effectenhypotheek voornamelijk geschikt voor waaghalzen.

Groene hypotheek 

Om duurzaam leven en wonen te motiveren, is de groene hypotheek ontwikkeld. Deze hypotheek is bedoeld voor mensen met een nieuw huis of die voornemens zijn hun huidige woning te verbouwen en renoveren, met als doel om duurzamer te gaan leven.

Zij kunnen een groene hypotheek afsluiten. De groene hypotheek heeft veel lagere maandlasten en minder premies dan andere vormen. Ze is dus erg voordelig. Daarbij wordt er door de groene hypotheek veel geïnvesteerd in duurzame projecten, waardoor je ziet dat jouw geld goed gebruikt wordt. Meer weten over deze hypotheekvorm? Ga langs bij een adviseur.

Hybride hypotheek    

De hybride hypotheek wordt veelvuldig afgesloten. Deze hypotheek vormt een combinatie tussen de belegging- en de spaarhypotheek. De hypotheek wordt ook wel eens de combinatiehypotheek genoemd.





Gedurende de looptijd van de hypotheek betaal je rente over het hele aflossingsbedrag. Ook betaal je premies om te sparen of inleg om te kunnen beleggen. Tussen sparen en beleggen kun je zelf een verdeling maken.

Omdat je niets aflost, zul je altijd fiscaal voordeel blijven genieten. Het is wel goed om verstand van beleggen te hebben bij deze hypotheekvorm. Heb je daar geen verstand van, dan kun je ook kiezen voor een gewone spaarhypotheek.

Leven hypotheek    

Bij de levenhypotheek wordt een lening aan een verzekering gekoppeld. Dan hebben we het over een levensverzekering. Tot aan je aflossing zul je de premie voor de verzekering betalen en opsparen.

Iedere maand zul je daarom zelf aflossing betalen. Bij de aflossing gaat het om een deel rente en een deel premie. Het rentedeel zal naar de bank gaan. De premie zal naar je verzekering gaan. Er zijn veel overeenkomsten tussen de levenhypotheek en de spaarhypotheek.

Bij de spaarhypotheek spaar je namelijk ook tot je aflossing. De levenhypotheek hanteert hetzelfde principe, maar dan met premies.

Lijfrente hypotheek   

De lijfrentehypotheek wordt vaak vergeleken met de levenhypotheek. Deze hypotheek is erop gestoeld dat je af gaat lossen met de aflossing uit de lijfrente die je opbouwt. Maandelijks zul je een vaste premie betalen om de lijfrente op te bouwen.

Het bedrag dat je daarvoor gebruiken wilt is vrij te bepalen. Daar zullen wel afspraken over gemaakt worden. Wanneer je met pensioen gaat, ontvang je de uitkering. Daar los je de hypotheek vervolgens meer af.

Dat zal niet in één keer gebeuren, maar gespreid over een langere periode. Je betaalt bij deze rente, zowel tijdens het opbouwen van je lijfrente als tijdens het betalen van de hypotheeksom.

Lineaire hypotheek  

Een lineaire hypotheek is vooral geschikt voor mensen die op dit moment een hoger inkomen hebben, maar weten dat dit in de toekomst een stuk minder zal worden, bijvoorbeeld doordat een van de twee stopt met werken.

Bruto maandlasten bij deze hypotheek zullen in de looptijd lager worden, waardoor je in het begin meer betaalt dan later. Een groot voordeel van deze hypotheek is dat je wel elke maand geld aflost op de openstaande hypotheekschuld, waardoor zeker te zeggen is dat de hypotheek volledig zal worden afgelost.

Op die manier komt ook de rente wat gunstiger te liggen, want hoe minder je af hoeft te lossen, hoe minder je aan rente hoeft te betalen.

Starters hypotheek    

Tegenwoordig kiezen de meeste starters ervoor om een eigen huis te kopen en gebruiken daar een hypotheek voor. Aanbieders van hypotheken zijn tegemoet gekomen aan deze toenemende vraag en hebben zo de startershypotheek bedacht.

Het grootste misverstand rondom deze hypotheek is dat het een eigen vorm zou betreffen, want daar is geen sprake van. Een startershypotheek is juist een manier van begeleiden, waarbij de starter aan de hand wordt genomen en waarbij gezocht wordt naar een passende hypotheek.

In dat geval vormt de hypotheek eerder een opstapje naar de vele vormen van hypotheken die tegenwoordig af te sluiten zijn.

Spaarhypotheek   

Een spaarhypotheek is een erg betrouwbare vorm van hypotheken, die daarom nog vaak wordt afgesloten. De spaarhypotheek heeft nogal wat overeenkomsten met een normale leenvorm waardoor ze erg simpel is.

Naast een lening wordt er ook nog een rekening geopend, waar iedere maand geld op wordt gezet. Dit geld dient voldoende te zijn om af te kunnen lossen aan het eind van de looptijd, waarmee de hypotheek beëindigd wordt. Nog steeds wordt deze vorm van hypotheken door veel banken en aan aanbieders van hypotheken aangeboden, vooral omdat ze veel zekerheid te bieden heeft.

Hypotheekvarianten  

Omdat er behoorlijk veel hypotheken zijn is het voor veel starters best lastig een besluit te nemen. De meeste starters gaan dan ook voor een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek, of een combinatie daarvan.

De kans is groot dat starters gaan groeien in hun salaris en dus kun je ook kiezen voor een duurdere hypotheekvorm. Je zult in het begin meer kwijt zijn aan aflossing, maar dat zal zich verder in de looptijd zeker terug gaan betalen. Over het algemeen kiezen starters naar een goede middenweg en lenen ze niet de duurste vorm, maar ook niet de goedkoopste.

Spaarhypotheek versus aflossingsvrije hypotheek    

In het geval van de spaarhypotheek zul je naast een lening ook een bekende spaarvorm gaan starten. Iedere maand zul je betalen aan rente, maar ook een premie voor je spaarrekening, dat vervolgens gebruikt gaat worden voor het aflossen van je hypotheek.

Deze spaarhypotheek wordt vooral als betrouwbaar gezien, omdat je van tevoren weet wat er van je verwacht wordt. De aflossingsvrije hypotheek is tevens een handige en mooie hypotheek, waarbij weinig maandlasten komen kijken, in verband met het ontbreken van een aflossing.

Een nadeel is dan ook dat je nooit af zult lossen en dus ook geen eigenaar zult worden van de woning die je ermee gefinancierd hebt.

Conclusie    

Je hebt hypotheken in allerlei vormen en maten en meer mensen sluiten een hypotheek af om een eigen woning te kunnen kopen. In bovenstaand artikel hebben we je het een en ander verteld over de startershypotheek een favoriete hypotheekvorm.

Maar dit is niet de enige hypotheek en om die reden raden we je ook aan om naar andere hypotheken te zoeken. Want het kan zomaar zijn dat er een hypotheek is die nog meer aansluit op je wensen, behoeften en verlangens. Op het internet kun je allerlei websites vinden, die je helpen hypotheken met elkaar te vergelijken.