Hypotheek oversluiten bij scheiding

Hypotheek oversluiten bij scheiding

Indien u gaat scheiden en gedwongen uw huis moet verkopen, omdat de hypotheek op uw naam staat en van uw partner en het niet alleen kan bekostigen moet u uw woning waarschijnlijk verkopen.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd bent u verplicht de waarde van uw woning te delen met uw partner. Indien u of uw partner in de woning wilt blijven wonen bestaat er de mogelijkheid uw partner uit te kopen dit gaat dan om de helft van de overwaarde, indien uw genoeg verdiend.Meestal word er dan voor gekozen om de hypotheek over te sluiten en te kiezen voor een andere hypotheekvorm die beter aansluit bij de huidige behoefte.Het verhogen van uw huidige hypotheek of lening is ook mogelijk en fiscaal aftrekbaar.

Getrouwd op Huwelijkse voorwaarden

Indien u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden heeft u samen voorwaarden gemaakt wat eigen of gemeenschappelijk bezit is. Indien de woning op uw naam staat is dan heeft u ook recht op de overwaarde als deze is ontstaan.

Als u samen deze overwaarde heeft gecreëerd zal de overwaarde moeten worden gedeeld. Dit valt dan onder het gezamenlijke vermogen wat bij een scheiding moet worden gedeeld.

Huurwoning

Indien u een in een huur woont en gaat scheiden, kunt u gezamenlijk overleggen wie er in de huidige woning blijft wonen. Indien u er samen niet uitkomt kan de rechter bepalen wie er in het huurhuis mag blijven wonen, in de regel is dit de hoofdhuurder. Mocht dit niet het geval zijn en krijgt uw ex-partner de woning toegewezen dan wordt deze de hoofdhuurder.

Inboedel

Bij het scheiden word ook alle inboedel verdeeld, tussen u en uw ex-partner. Hierbij moet u uitzoeken wie wat krijgt en wat de waarde van de goederen zijn. Inboedel is alles wat in het huis,schuur aanwezig is, met uitzondering van kleding.
Het is aan te raden om elke een lijst te maken wie welke spullen wil meenemen. Probeer goederen verkregen zijn van een bijvoorbeeld een verjaardag aan de gene toe te kennen die ze heeft gehad. Spullen van de kinderen zijn voor de kinderen en kunnen dus niet worden verdeeld.