Hypotheek oversluiten met NHG

Hypotheek oversluiten met NHG

Als je een hypotheek hebt kun je die oversluiten met NHG. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het kan de eerste keer zijn dat je een hypotheek gaat oversluiten met NHG.

Sommige mensen kunnen niet meteen een hypotheek oversluiten met NHG, bijvoorbeeld omdat het inkomen te laag is in verhouding tot de hypotheekvorm om te kunnen voldoen aan de inkomensnorm van de NHG.

Als het inkomen nu is gestegen dan kun je altijd de overstap maken naar een hypotheek met NHG. Je kunt niet zomaar een hypotheek oversluiten met NHG, dan moet je aan een aantal eisen voldoen.

Het nieuwe hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan 265.000 euro, daarnaast moeten de lopende leningen niet meegenomen worden in de nieuwe hypotheek. Er is een klein bedrag aan verbouwing noodzakelijk.

Wanneer mag je de hypotheek oversluiten met NHG?

Je kunt niet zomaar oversluiten naar een nieuwe hypotheek met NHG, dit mag alleen naar aanleiding van een woningverbetering, het gaat hierbij dus niet om puur financiële redenen. Je moet hierbij dan een klein bedrag meenemen als verbouwing.

Het mag zelfs gaan om een verbouwing van een paar euro. De taxateur moet het bedrag meenemen in het taxatierapport. Hierbij worden dan ook de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde voor en na de verbouwing genoteerd. De nieuwe hypotheek mag niet hoger zijn dan de oude hypotheek.Hier mogen dan wel de oversluitkosten in mee worden genomen (eventueel ook een boeterente). Het moet allemaal samen wel onder een bedrag blijven van 265.000. Als de waarde van de woning lager is dan de oude hypotheek, dan is dat het maximum bedrag. Je moet dan eigen middelen inbrengen om het verschil tussen de oude en de nieuwe hypotheek te overbruggen, dit is verplicht.

Aflossen lopende lening

Er zijn veel mensen die de lopende leningen af willen lossen en deze mee willen nemen in de hypotheek. Dit is natuurlijk erg aantrekkelijk, de rente van de hypotheek kan lager zijn dan op een consumptieve lening. Dit is bij het oversluiten naar NHG niet mogelijk.

Er mag hierbij wel een lening naast blijven lopen, deze wordt apart getoetst.  Als je nu een hypotheek hebt zonder NHG met een box drie bedrag, dan kun je toch de hypotheek oversluiten naar de NHG, dit bedrag zal ook getoetst worden.

Een hypotheek oversluiten met NHG heeft een aantal voordelen, je hebt een lagere hypotheekrente, maar er is ook sprake van een woonlastenfaciliteit. Het kan zijn dat je buiten de schuld in de betalingsproblemen bent gekomen, dan word je geholpen door een borgstelling.

Dan wordt er een aanvullende lening gegeven zodat je tijd hebt om de betalingsproblemen op te gaan lossen. Er zijn verschillende redenen  voor de betalingsproblemen, hierbij kan gedacht worden aan werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een van de partners.

Hierbij moet wel bedacht worden dat de aanvullende lening niet fiscaal aftrekbaar is, de lening moet uiteraard wel terug worden betaald. Er zijn genoeg redenen voor veel mensen om een de hypotheek over te sluiten met NHG.