Hypotheek oversluiten, denk aan de kosten!

Als je een hypotheek hebt maar je eigenlijk minder aan rente wilt betalen dan is hypotheek oversluiten een serieuze optie. Met een lagere rente gaan de woonlasten omlaag en dat is wel zo prettig. Vergeet echter niet de kosten die bij het oversluiten van een hypotheek in Appingedam komen kijken. Bereken dus altijd eerst of het wel de moeite waard is om over te sluiten.

Je zegt de huidige hypotheek op en sluit een nieuwe hypotheek af

Als je oversluit, dan zeg jij je huidige hypotheek op en los je die voortijdig af. Vervolgens sluit je een  nieuwe hypotheek in Groningen tegen een lagere rente af bij een nieuwe geldverstrekker. Omdat je echter voortijdig aflost, krijg je wel een boeterente opgelegd van je huidige geldverstrekker. Omdat jij vroegtijdig aflost krijgt de bank weliswaar geld terug om weer uit te lenen, zijn de rentestanden echter lager dan de rente waarvoor jij het geld leende, dan gaat de bank nu dus minder aan het uitgeleende geld verdienen. Dat moet met een boeterente gecompenseerd worden. 

Afhankelijk van de hoogte van de kosten

Er komen meer kosten kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Zo betaal je de notaris voor het opmaken van de akte van levering en de hypotheekakte en vraagt de nieuwe geldverstrekker bemiddelingskosten. Bovendien moet je huis vaak opnieuw getaxeerd worden en ook dat kost geld. Veel van die kosten zijn overigens af te trekken van de belasting. Laat een specialist voor je uitrekenen of oversluiten ook voor jou een aantrekkelijke optie is. Veel hangt dan af van de hoogte van de boeterente en de hoogte van de andere kosten.  Uiteraard is het oversluiten van een hypotheek alleen aantrekkelijk als sprake is van een lagere rente en nadat een expert voor je heeft berekend hoeveel en of je door oversluiten daadwerkelijk je woonlasten kunt verlagen.