Hoe werkt het met je hypotheek als je zakelijk gaat leasen?

Wat is de invloed van een zakelijke lease op je hypotheek? Voor veel ondernemers is het aantrekkelijker om een auto zakelijk te leasen in plaats van te kopen. Je leaset voor een vast bedrag per maand, zodat je weet waar je aan toe bent. Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen die je veel geld kost. Dat geld kun je nu op andere manieren spenderen. 

Je hebt hierbij de keuze uit diverse soorten leases. Ook bepaal je zelf of je gaat voor een nieuwe auto of een occasion. Maar hoe zit het nu precies met je hypotheek als je zakelijk wilt gaan leasen? Kijk hier voor nog meer wat je moet weten en lees dit blog verder voor meer info.

Zakelijk leasen en je hypotheek: hebben ze invloed op elkaar?

Voor ondernemers is er vaak nog een hoop onduidelijk omtrent het zakelijk leasen van een auto. Omdat je zakelijk leaset, zijn de lease en je hypotheek in principe niet aan elkaar verbonden. Een hypotheek is een persoonlijke lening, terwijl de geleasete auto op naam staat van de werkgever. Dat ben jij natuurlijk ook, maar er is wettelijk gezien een verschil tussen jou als particulier en jou als zakelijke entiteit. Mocht er bijtelling zijn, dan is dit wel voor je eigen rekening. Alhoewel er geen directe invloed is tussen de twee, zal je wel kosten maken om een auto zakelijk te leasen. Deze kosten hebben een invloed op de winst van je onderneming. De winst van je onderneming heeft wel invloed op je hypotheek. Zo is er dus wel indirect een link tussen de twee.

Welke zakelijke vorm van leasen kies ik?

Alhoewel er dus geen directe link is, kan het zakelijk leasen van een auto wel indirect invloed hebben op hypotheek. De hoogte van de maandelijkse kosten die je kwijt bent is dus van belang. Van invloed hierop is de leasevorm waarvoor je kiest. Je hebt hierbij de keuze tussen financial lease en operational lease. Bij financial lease is de auto van jou nadat je de maandelijkse kosten hebt afgedragen voor de duur van het contract. Bij een operational lease huur je de auto. Je betaalt de kosten voor de duur, daarna gaat de auto terug naar de lease maatschappij. Bepaal zelf wat de beste leasevorm is voor jou.