nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning in enkele stappen

Een nieuwbouwwoning is in veel opzichten anders dan een bestaande woning. Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat dan ook net wat anders als het kopen van een bestaande woning. We geven hieronder een overzicht van enkele stappen waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

#1 Kies een leuke buurt

Wanneer mensen verhuisplannen hebben, is het belangrijk om de woonwensen duidelijk in kaart te brengen. Hierin speelt de buurt waarin mensen zouden willen wonen een belangrijke rol. Een aankoopmakelaar kan hier bij helpen. Zo heeft de aankoopmakelaar veel kennis over verschillende buurten in een bepaalde regio. Hij/zij kan dus helpen met het vinden van een perfecte nieuwbouwwoning in een buurt die aan alle wensen voldoet.

#2 Een nieuwbouwhuis uitkiezen

Wanneer je de juiste buurt hebt gevonden met meerdere nieuwbouwwoningen in de aanbieding, moet er nog eentje gekozen worden. Wordt het de hoekwoning, of toch die tussenwoning met die fijne tuin op het zuiden? Het is soms lastig een voorstelling te maken van hoe de woning er precies van binnen en buiten uit gaat zien, gezien je nu enkel een gedetailleerde plattegrond hebt. Soms kan een bezoek aan de locatie van het project helpen. Daarnaast kunnen projectontwikkelaars en/of makelaars gebruik maken van hulpmiddelen om zo een beter beeld te krijgen van je toekomstige woning. Denk hierbij aan 3D-simulaties of virtual reality.

#3 Kosten lopen op

Bij een nieuwbouwhuis gaat de betaling net even anders dan bij een bestaand huis. Het hele hypotheekbedrag gaat bij een nieuwbouwhuis in een bouwdepot. Vanuit dit depot betaald de koper facturen van het kopen van de grond en de aanneemtermijnen aan de bouwer van de woning. Bij dit bouwdepot krijgt de koper rente. Dit betekent dat er in het begin er weinig woonlasten zijn, maar die zullen naarmate de bouw vordert oplopen gezien de koper over de hypotheek rente betaald.

#4 Het verkopen van je woning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het lastig om in te schatten wanneer je het oude huis te koop zet. Een makelaar kan je hierin adviseren. Daarnaast kan hij/zij onderhandelen over de datum van oplevering van je oude huis. Het is vooral belangrijk om goed in de gaten te houden of de aannemer ook daadwerkelijk de in het koopcontract afgesproken bouwtijd in acht neemt. Je wilt namelijk voorkomen dan de bouw van je nieuwe woning langer duurt, terwijl jij je oude woning al verkocht hebt.

#5 Bestellen en plannen

Het plannen van het plaatsen van een keuken of badkamer komt steeds vaker bij de koper zelf te liggen. Om te voorkomen dat de keuken of badkamer straks te laat geplaatst wordt, is het verstandig om de opleverdatum aan te houden. Aan de hand van deze datum kunnen zaken op tijd uitgezocht en besteld worden. Wanneer de woning dan klaar is kunnen leveranciers meteen aan de slag met het plaatsen ervan.

#6 De oplevering

Daarnaast is het verstandig om in je achterhoofd te houden dat de oplevering van een huis niet altijd vlekkeloos zal zijn. Er kunnen altijd enkele dingen fout zijn gegaan. Tijdens de opleveringskeuring is het daarom handig om een expert mee te nemen. Deze kan gebreken sneller herkennen. Na de keuring krijg je een rapport dat door zowel de koper als aannemer ondertekend moet worden. De aannemer is hierbij verplicht om gebreken binnen drie maanden te herstellen.