annuïteitenhypotheek

annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt uitgezocht, dat de gehele betaling  elke keer gelijk is, en dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek is afgelost. Deze vorm van aflossen wordt annuïteitenhypotheek genoemd.

In het begin van de hypotheek betaalt u een laag bedrag van uw financiering terug en een hoger bedrag aan rente. Hierdoor kunt u een hoger bedrag aan rente aftrekken van uw inkomen voor de belastingdienst. U kunt uw hele woning financieren met een annuïteitenhypotheek.

Het oversluiten van uw hypotheek naar een andere hypotheekvorm kan voor interessant zijn indien u niet de gele schuld wilt aflossen tijden de hypotheek.
Een voordelige annuïteitenhypotheek is de hypotheek waarbij u de laagste maandlasten heeft. De maandlasten bij een annuïteitenhypotheek zijn de rente en de aflossing. Let bij het oversluiten van u hypotheek niet alleen op de rente maar let ook goed op de voorwaarden, zoals de mogelijkheid om tussentijds een extra bedrag te kunnen aflossen.

Voordelen:

  • Met een annuïteitenhypotheek  los je maandelijks de schuld af.
  • De hypotheekrente is jaarlijks aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Geen extra verzekering nodig om na afloop van de hypotheek een restschuld af te lossen.
  • Alleen aflossing en rente betalen.
Nadelen:
  • De maandlasten nemen toe doordat de het aftrekbare rente steeds minder word.
  • Hoge maandlasten doordat  de hoofdsom bij aanvang van de hypotheek  minder snel wordt afgelost dan bij de lineaire hypotheek, hierdoor is betaal je meer rente.