Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek
Indien u een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten dan betaald u alleen de rente en geen aflossing op uw hypotheek. Hierbij blijft de rente en fiscale aftrek altijd elk jaar gelijk, de kosten die u kwijt bent aan uw hypotheek zijn dus bekend.

De aflossing van de hypotheek gebeurt aan het einde van de looptijd of bij een eventuele verkoop van de gefinancierde woning. Ook is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek  van uw opgebouwde vermogen te financieren.

Het heeft veel weg van  het betalen van huur, alleen betaald u niet aan een woningbouwvereniging t, maar de bank of hypotheekverstrekker. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm kan interessant zijn indien u wilt aflossen, nu word er geen vermogen opgebouwd omdat u niet aflost.

Deze hypotheekvorm word doorgaans afgesloten samen met een andere hypotheek vorm, tenzij u eigen vermogen kunt inbrengen. Normaal gesproken is een aflossingsvrije hypotheek nooit hoger dan een percentage van de executiewaarde van de financierde woning, gemiddeld tot ronde de  75%.

Deze beperking  in de  hypotheekverschaffing geeft de hypotheekverstrekker of bank de zekerheid dat de woning bij gedwongen verkoop een groot deel  oplevert om de openstaande schuld te kunnen vorderen. Het oversluiten van uw huidige hypotheek naar een aflossingsvrije  hypotheek kan voordelig zijn indien u genoeg vermogen heeft
De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek:

  • Tijdens de gehele  looptijd van de hypotheek heeft het voordeel van een maximale fiscale renteaftrek.
  • De gehele  looptijd van de aflossingsvrije hypotheek blijven de bruto en nettolasten gelijk indien de rentestand niet word gewijzigd.
  • Gedurende de gehele  looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek, houd u meer financiën over om bijvoorbeeld de waarde van uw woning te verhogen door verbouwingen.
  • Geen verplichte vermogensopbouw en tussentijdse aflossingen.
De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek.
  • Er word geen vermogen opgebouwd, omdat er geen maandelijkse aflossing vind op de lening.
  • Aan het eind van de rente periode blijft er altijd een hypotheekschuld openstaan. Welke moet worden terug betaald met gespaard vermogen of door verkoop van de woning.
  • Na u pensioen is de kans aanwezig dat uw netto maandlasten stijgen doordat u een vermindering kan hebben op uw belastingaftrek.